Gå til innhold

Fiske-Artikler

K-FAKTOR HOS FISK

K-FAKTOR HOS FISK

Enten du fisker med flue eller sluk er det alltid nyttig å kunne bedømme fangsten. K-faktor er en skala som hjelper deg med å bedømme kondisjonen på fisken og er et mål på en fisks helse og velvære, og viser om den er undervektig, overvektig eller i optimal kondisjon for lengden sin. Ved å måle fiskens vekt og lengde kan du beregne nøyaktig K-faktorverdi. Mange fiskere er opptatt av av fiskens lengde eller vekt, men det er først når du ser disse i forhold til hverandre at man kan si noe om fiskens tilstand.

K-Faktor diagram

  • K-faktor over 1,20 - Svært fet fisk
  • K-faktor mellom 1,1 - 1,20 - Fet fisk
  • K-faktor mellom 0,95 - 1,05 Normal fisk i god kondisjon
  • K-faktor mellom 0,8 - 0,90 - Mager fisk
  • K-faktor under 0,80 - Svært mager fisk

Beregning av K-faktor er nyttig for  sportsfiskere og de som jobber innenfor akvakultur. K-faktor gir en god overikt for de som ønsker å overvåke helsen til fiskebestander eller individuelle fangster. Enten du administrerer fiskeanlegg, forsker eller driver med fritidsfiske, bidrar forståelse av K-faktoren til å sikre at fisken trives. Frisk fisk har vanligvis en K-faktor på rundt 1,0, mens avvik indikerer redusert eller styrket kroppskondisjon.

Formel: K = 100 × (Vekt i gram/ Lengde i cm)

Denne formelen gir en nøyaktig kondisjonsfaktor for en rekke fiskearter, inkludert laks, sjøørret, røye, sjørøye og ørret. Resultatet gir innsikt i om fisken vokser optimalt eller trenger bedre miljøforhold eller fôringspraksis.

Hva kan K-faktor brukes til?

Som sportsfisker kan du si noe fornuftig om kondisjonen på fisken du har fått. I større skala kan man si noe om en populasjon. Om du for eksempel opplever at det meste av fisken du får  i et vann har lav K-faktor kan det indikere lav tilgang på mat sett opp mot størrelsen på populasjonen. K-faktoren på fiskene du får kan med andre ord brukes til å bedømme om vannet du fisker i har for mye, passe eller for lite tilgang på mat. Om fisken i et vann ligger under 1 i K-faktor bør man vurdere å tynne ut bestanden. Man bør revurdere om man faktisk setter ut fisken man har fått og om mulig foreta garnfiske for å få ned bestanden slik at de fiskene som blir igjen får bedre tilgang på mat og dermed vokser seg større og får en bedre kondisjonsfaktor.

Forrige innlegg
Neste innlegg

Takk for at du abonnerer!

Denne e-posten er registrert!

Handle utseendet

Velg alternativer

Tilbake på Lager - Varsling

Velg alternativer

this is just a warning
Logg inn
Handlevogn
0 produkter